Historia


Sahlgrenska Universitetssjukhuset tidigt ute!


Sedan urminnes tider har människor med läpp- eller gomspalt betraktats som avvikande och tvingats till sämre liv. Sedan mer än femtio år finns dock hjälp att få.


Missbildningskirurgin startade i Sverige redan 1957 då Plastikkirurgiska kliniken bildades vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Dåvarande chefen, Bengt Johanson, utvecklade operationsmetoder som för den tiden var ledande och trendsättande. Därefter utvecklade docent Jan Lilja och professor Claes Lauritzen nya revolutionerande metoder att behandla missbildningarna. I dag leds institutionen av professor Anna Elander.


Patienter med läpp-käk-gomspalter var den grupp som var mest aktuell, eftersom det är den vanligaste missbildningen. Andra vanliga missbildningar, såsom större spalter och tillväxtstörningar, kunde vid tidigare inte behandlas på ett tillfredsställande sätt. Nya och bättre behandlingsmetoder utformades dock för denna patientgrupp under 1960-talets senare del.


Redan från början utvecklades en metod med tidiga operationer, där patienterna kunde följas med foton, röntgenbilder och med gipsmodeller av ansikte och käkar. På så vis byggde man upp ett arkiv med patienter som behandlats i tidiga år och genom denna dokumentation kunde man sedan se hur den tidiga behandlingen påverkade utseende och funktion hos de vuxna individerna.


Sedan dess har metoderna utvecklats och förfinats. I dag utgör enheten den ena av två enheter som har kompetens och utrustning för kraniofacial behandling. Den andra ligger i Uppsala.. 

Före och efter behandling